FOLLOW US

Registered office:
11/O, Munira apt, Saheli Nagar,
Next to Orbit 1, Udaipur. Rajasthan 313001 INDIA

+91 992 882 0266
+91 737 599 9555

info@priyankaarjun.com

FOLLOW US

Registered office:
11/O, Munira apt, Saheli Nagar,
Next to Orbit 1, Udaipur. Rajasthan 313001 INDIA

+91 992 882 0266
+91 737 599 9555

info@priyankaarjun.com

Jhala Residence

  • Project Name : Jhala Residence
  • Location : Shikarbadi, Udaipur
  • Site area : 5400 Sq.Ft
  • Built-up area : 7270 Sq. Ft
  • Status : Completed, 2019
  • USP of the project : Composite Wall System; showcasing the amalgamation of design and technology in contemporary realm.
  • Awards : Dream House Award – 2020

A sustainable home in India, should allow Indian way of living in current scenario. In this project the built system highlights using a composite wall system; showcasing the amalgamation of design and technology in contemporary realm.

1. Design Approach – This story began with a quest to create the perfect dream home at the foothills of Aravali Hills with a scenic Lake view.The exterior aggrandize the beauty of surroundings. Spatially, all spaces open to the central courtyard, which has natural light through the day and stars can be seen through at night.

2. Planning – The house is seamless in planning and uniform culturally rich decor is done. The matrix of private and semi-private spaces is created in a way that volume and scale strike a balance, resulting in each space complementing the other.

3. Construction – Engineering a design with no false-ceiling and integration of building services is a challenge we decided to take. There
is no false-ceiling except in toilets, all electrical, lighting and low voltage services were planned and executed
beforehand. The central courtyard has 6′-9” projection, done in RCC, designed in tapered form to avoid rectangular
beam brackets.

4. Sustainable Approach – Owing to the hot and dry climate of Rajasthan, choosing a central courtyard to plan things around was a good start. Aim was to get thermal comfort in either of the seasons without using mechanical means to achieve a sustainable space in terms of energy consumption. The house stays cool during summers and warm during winters. The double wall with stone acts as a good insulator, saving on power. Additionally, Solar Power generation and Bio-septic tanks create a greener home.

5. Directions – Smaller openings are given towards western and southern facades, reducing heat gain and glare, whilst big picture windows are provided in north direction. Special details are made for door and window openings. Several samples were made for various joints and corners to ascertain proper stone masonry. This works two ways, ensuring aesthetics and climate control.